• Postup do celoslovenského finále

          • Dňa 24.04.2024 sa deti z krúžku English Drama zúčastnili krajského finále sútaže Jazykový kvet v Bratislave.  Predviedli scénku Beauty and the Beast (Kráska a zviera) v anglickom jazyku. Museli prekonať trému z vystupovania pred porotou a publikom zloženým z ostatných súťažiacich. Ukázali, že majú krásnu anglickú výslovnosť, prirodzený prejav a radosť z hrania. Ich výkon porota ocenila postupom do celoslovenského finále, ktoré sa bude konať v júni na UKF v Nitre.  Sme na vás hrdí 🥳🍀🥰. Blahoželáme!

          • Slávik Slovenska - školské bolo

          • Dnes zneli našou školou ľudové piesne. Konalo sa školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska, v ktorej sa interpretujú ľudové piesne. Tento rok to bol už 32. ročník. Prežili sme spolu veľmi príjemné popoludnie. Odznelo 18 ľudových piesní. Pre nás boli všetci malí speváci slávikmi. V okresnom kole nás bude reprezentovať Zuzka Kurnotová a Sabínka Jurkáčková. Ďakujeme všetkým zúčastneným za umelecký zážitok i pani učiteľkám za ich prípravu. 

          • Dopravná výchova v praxi

          • S deťmi z 2. oddelenia ŠKD sme využili pekné počasie a urobili sme si malý výlet do Kostolišta. Navštívili sme ihrisko a pochutili si na ovocí a koláči. Po ceste sme si všímali i dopravné značky. Výlet sme si užili. 

          • Piataci v knižnici

          • Pozvanie na zážitkové čítanie do našej mestskej knižnice sme nemohli odmietnuť, a tak sa naši žiaci 5.B triedy vybrali zažiť príjemné chvíle s hororrozprávkami Pavla Dobšinského. Do pekne pripraveného programu sa deti aktívne zapájali. Úprimne ďakujeme organizátorom za príjemné chvíle v knižnici. Táto návšteva niektorých inšpirovala k  podaniu prihlášky za aktívneho čitateľa kníh z mestskej knižnice.

          • Nekupuj hračku

          • V rámci Dňa Zeme prebehne v ŠKD akcia Nekupuj hračku. Deti si môžu do ŠKD priniesť hračku, s ktorou sa už nehrajú a vymenia si ju s kamarátom alebo ju niekomu darujú. V prípade pekného počasia sa budú darovačky a vymieňačky konať na dvore.

          • Návšteva mestskej knižnice

          • V stredu 10. apríla žiaci 5. A a 6. A triedy navštívili knižnicu v Malackách. Zúčastnili sa tvorivého dopoludnia s knižným promotérom Tiborom Hujdičom. Zábavnou a nenásilnou formou prezentoval kvalitnú literatúru, jednotlivé bloky hlasného čítania striedal s aktívnymzapojením detí. Toto podujatie splnilo svoj účel, nakoľko niektoré knižné tituly zaujali deti natoľko, že plánujú mestskú knižnicu navštíviť a odprezentované knihy dočítať 🙂.

          • ŠKOLSKÝ FLORBALOVÝ TURNAJ

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa florbalu, organizujeme školský florbalový turnaj.

            Termín: piatok, 12. apríla 2024

            Miesto: telocvičňa ZŠ Záhorácka

            Kategórie:

            A. Mladší žiaci (5. – 7. ročník)

            Dievčatá (8,30 – 9,30)

            Chlapci (10,00 – 11,00)

            B. Starší žiaci (8. – 9. ročník)

            Dievčatá (11,00 – 12,00)

            Chlapci (12,00 – 13,00)

            Deti si prinesú: čistú halovú obuv,

            florbalovú hokejku (kto nemá, požičiame),

            vodu na pitie a preukaz poistenca

            Pozn.: Brankár musí mať počas hry

            ochranná prilbu, ktorú zabezpečíme.

          • Škola hrou

          • .... alebo keď sa užitočnosť spojí s radosťou.

            U nás v škole učíme deti aj využívať plody stromov. V tomto prípade šišky, ktoré slúžia v našich záhonoch nielen ako dekorácia, no udržujú rastlinkám vlahu a zabraňujú prílišnému rastu buriny. Zber šišiek družinárov veľmi baví. Na našom školskom dvore majú veru čo zbierať 🍀

          • Zápis do 1. ročníka

          • Vážení rodičia!

            Vstup do budovy je v čase zápisu hlavným vchodom. K zápisu prosíme, aby si obaja zákonní zástupcovia priniesli občiansky preukaz a rodný list dieťaťa. Ak ste vyplnili elektronickú prihlášku, nie je potrebné ju tlačiť, škola ju vytlačí a pri zápise ju zákonní zástupcovia podpíšu.

            Podmienky prijatia:

            1. Do prvého ročníka ZŠ je v zmysle § 19 ods. 3 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov prijímané dieťa, ktoré spĺňa podmienky na začiatok povinnej školskej dochádzky. Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť, ak osobitný zákon neustanovuje inak.

            2. Do 1. ročníka ZŠ na plnenie povinnej školskej dochádzky môže byť prijaté výnimočne aj dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, ak o to požiada jeho zákonný zástupca a k žiadosti predloží súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            3. Podmienkou prijatia je prihlásenie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky zákonným zástupcom dieťaťa spravidla na zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky. Termín zápisu určuje v zmysle platnej legislatívy zriaďovateľ školy.

            Termín zápisu na plnenie povinnej školskej dochádzky  pre školský rok 2024/2025 je:

            Piatok 12.04.2024 v čase od 14.00 do 18.00

            Sobota 13.04.2024 v čase od 9.00 do 12.00

             4. V opodstatnených prípadoch môže byť dieťa prihlásené na plnenie povinnej školskej dochádzky po splnení náležitostí aj mimo určeného termínu zápisu.

            5. Ak dieťa nedosiahlo školskú spôsobilosť, na základe rozhodnutia riaditeľky MŠ, ktorú dieťa navštevuje, o predĺžení predprimárneho vzdelávania, môže rozhodnúť riaditeľ ZŠ o neprijatí dieťaťa. Aj v tomto prípade je potrebné dostaviť sa na zápis.

            6. V meste Malacky sú spádovými školami tri základné školy zriadené mestom Malacky. Školské obvody určuje Všeobecne záväzné nariadenie mesta Malacky č. 5/2020 o školských obvodoch základných škôl v znení VZN č. 9/2020, 19/2020 a 6/2021. Informácia o školských obvodoch:

            https://malacky.sk/zapis-do-1-rocnika-zakladnych-skol-2/

            7. Žiak plní povinnú školskú dochádzku prednostne v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalé bydlisko (t. j. v spádovej škole). Povinnú školskú dochádzku môže plniť aj v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie. 

             

             

             

             

             

          • Štefánik – odkaz pre 21. storočie

          • „Každý jeden z nás je Štefánikom svojho osudu.“

            Táto veta dnes niekoľkokrát odznela v kine v Malackách počas predstavenia pre štvrtákov, piatakov a šiestakov. Zážitkovou formou sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Pomocou hromadnej vzdelávacej hry sme sa naučili, aké je dôležité mať sny. Aj M. R. Štefánik odmalička sníval a postupne si sny aj plnil. Niektorí z nás využili možnosť držať v ruke Štefánikove vynálezy, listy, správy a predmety z daného obdobia. Získali sme vedomosti o živote M. R. Štefánika, o jeho zásluhách a dostali sme tipy, ako pracoval, aby sme sa ním mohli inšpirovať v našom živote. Ďakujeme za super zážitok!

          • LYŽIARSKY KURZ 2024

          • V termíne 11. - 15. marca sme vo Vysokých Tatrách uskutočnili lyžiarsky kurz pre žiakov ZŠ Záhorácka Malacky.

            Dovedna 45 chlapcov a dievčat, pod dohľadom 4 inštruktorov a dozorom pani zdravotníčky, zvládlo zjazdovky našich dvoch najvyššie položených lyžiarskych stredísk, Tatranskej Lomnice a Štrbského Plesa.

            Tí najodvážnejší a najtechnickejší dokonca bez problémov zlyžovali aj zo Skalnatého Plesa (1768 m n.m) a zo Soliska (1825 m n.m).

            Veľmi nás teší, že všetci zvládli základný lyžiarsky kurz a na konci výcviku samostatne lyžovali.

            Spokojní sme boli aj s časom stráveným mimo lyžiarskych svahov.

            Ubytovanie mali deti zabezpečené v Detských kúpeľoch Lučivná, kde mali k dispozícii okrem veľmi pekného ubytovania, bohatého stravovania (5-krát denne), aj multifunkčný športový areál, herňu, plavecký bazén a wellness.

            Prírodný areál komplexu Family Resort Lučívná sme denne využívali na športové tréningy, po ktorých sme regenerovali v plavárni a v saunách.

            Spiatočnú dopravu z Malaciek do Lučivnej a miestnu prepravu na lyžiarske svahy bezchybne zabezpečila spoločnosť RASKA tour s.r.o.

            Ďakujeme všetkým zainteresovaným za spoluprácu v súvislosti s prípravou a organizáciou lyžiarskeho kurzu, špeciálne poďakovanie patrí tým, ktorí pre deti zabezpečili vecné ceny a odmeny.

          • Brušné tanečnice súťažili

          • Dňa 23.3.2024 sa dievčatá z krúžku "Brušné tance 2" zúčastnili tanečnej súťaže Pohyb bez bariér v Bratislave. Veľmi sa snažili, boli krásne, šikovné. Medailu síce nezískali, ale diplomy a odmeny si odniesli. Ďakujem vedeniu školy a rodičom dievčat. Pani učiteľka Petra Kajošová.

          • Beseda so spisovateľkou Kristínou Mišovičovou

          • Marec je mesiacom knihy a preto sme sa my, žiaci 2.B a 3.C triedy vybrali do našej mestskej knižnice, kde sme absolvovali besedu so spisovateľkou Kristínou Mišovičovou. Predstavila nám viaceré svoje knižky, ale zamerala sa na tú najnovšiu, ktorá nesie názov „Tulaj zo zberného dvora“ a z ktorej nám zopár riadkov i prečítala. Dozvedeli sme sa o tejto všestrannej spisovateľke i to, že si sama vyrába rôzne veci z recyklovaného odpadu a tiež, že veľmi rada a pekne kreslí. Ďakujeme veľmi pekne mestskej knižnici i pani spisovateľke za tento obohacujúci zážitok a príjemne strávený čas. Dočítania priatelia!

          • Angličtina hrou

          • Znova je tu Easter time - veľkonočný čas. Anglický zvyk hľadania vajíčok nemôže na hodine angličtiny chýbať. V každom nájdenom vajíčku sa skrývala anglická otázka alebo úloha. Za správne odpovede na deti čakala odmena - chocolate Easter egg. Yummy! 

          • DEŇ UČITEĽOV

          • Tento sviatok sa stal národným, veď každý človek u nás prekročí prah školy. Škola dáva človeku všetko, bez čoho sa na svete nedá žiť. Každý, kto dnes pracuje v škole, pracuje pre budúcnosť a je za ňu zodpovedný. A obzvlášť šťastný vo svojom osude je ten, kto stretol učiteľa, ktorý vie do triedy vniesť nadšenie, lásku a samozrejme touto láskou prežiarené vedomosti. V srdciach jeho žiakov určite zarezonuje ušľachtilosť učiteľa. Profesia učiteľa je náročná. Vyžaduje od človeka nielen veľké vedomosti, ale aj duchovnú silu, vytrvalosť a dokonca aj odvahu. Asi preto je to najzaujímavejšie. V tento deň želáme všetkým naším učiteľom veľa zdravia, optimizmu, tvorivého hľadania, úspešného objavovania a úspešného napĺňania ich plánov, jednotu pri obhajovaní odborných záujmov, talentovaných a starostlivých žiakov!

            1. Som radca a psychológ dieťaťu plnému problémov
            2. Som  policajt, keď sa dieťa vymyká z pod kontroly
            3. Som cestovný sprievodca, ktorý navrhuje všetky výlety počas roka
            4. Som dôverným priateľom, ktorý utiera plačúcemu dieťaťu slzy.
            5. Som knihovníkom, ktorý zoznamuje deti s dobrodružstvami kníh.
            6. Som dozorca, ktorý stále rieši malé problémy.
            7. Som jasnovidec, ktorý učí všetko, čo každý len háda.
            8. Som fotografom, ktorý zachytáva rast dieťaťa každý rok.
            9. Keď mamaotec odídu, stávam sa oboma.
            10. Som doktor, ktorý vyšetruje, ak je dieťaťu zle
            11. Som bankárom, ktorý zbiera peniaze na milión detských vecí.
            12. Som politik, ktorý musí poznať všetky tie zákony a chápať všetky triky.
            13. Som manažér všetkých detských osláv, ktoré oslavujem s nimi
            14. Som dekoratér, ktorý zdobí každú stenu v triede.
            15. Som reportér, ktorý informuje o aktuálnych eventoch.
            16. Som detektív, ktorý rieši malé záhady vrcholliace napätím.
            17. Som šašokomediant, ktorý rozosmieva deti.
            18. Som odborník na výživu, ktorý sa neustále uisťuje, či dieťa zjedlo všetko.
            19. Keď sa zdá, že sme sa zatúlali od našich hodnôt, stávam sa kazateľom.

            Ale som šťastná/šťastný, že som týmito ľuďmi.....

            Som hrdá/hrdý, že môžem povedať:“SOM UČITEĽ“

            Milí kolegovia, ďakujeme Vám za všetko, čo pre naše deti/žiakov robíte, sme radi, že Vás máme a veľmi si vážime Vašu prácu - Vaše vedenie

          • Veľkonočné prázdniny 28.3.2024 - 2.4.2024

          • Milí rodičia, žiaci a priatelia školy,

            prajeme Vám požehnané a pokojné prežitie veľkonočných sviatkov, veľa jarnej nálady a spoločných chvíľ s rodinou.

            Kolektív ZŠ Záhorácka

          • Easter egg hunt

          • Aj niektorí druhostupniari si dnes vyskúšali hľadanie veľkonočných vajíčok. Ak správne odpovedali na otázku v angličtine skrytú vo vajíčku, dostali sladkú odmenu 🙂.

            Happy Easter!