• Huráááááá na prázdniny

          • Krásne leto plné oddychu, slniečka a dobrodružstiev prajú všetkým deťom a ich rodičom zamestnanci ZŠ. Tešíme sa opäť na stretnutie v septembri!!!

          • MEMORIÁL PETRA PATSCHA

          • Naša žiačka druhá v cyklistickej súťaži!

            V stredu 26. júna sme sa zúčastnili 9. ročníka Memoriálu Petra Patscha v cyklistike, ktorý sa uskutočnil v areáli Zámockého parku v Malackách.

            Veľkú radosť nám urobila Tamarka Kožuchová (1. A), ktorá nielenže veľmi dobre behá, ale aj bicykluje! :-) So svojím novým bicyklom sa veľmi rýchlo skamarátila a v početnej kategórii žiačok s ročníkom nar. 2011 - 2012 prišla do cieľa ako druhá najrýchlejšia v celkovom poradí.

            Tamarke k dosiahnutému úspechu srdečne blahoželáme, ostatnými žiakom ďakujeme za reprezentáciu našej školy!

          • Slávnostné ocenenie žiakov za celoročnú snahu


          • Posledný deň pred odovzdávaním koncoročných vysvedčení tradične oceňujeme žiakov za ich celoročné úspechy vo vedomostných a športových súťažiach. Je to vždy milá rekapitulácia a pripomenutie si šikovnosti našich žiakov. K najväčším úspechom patrí účasť na Majstrovstvách Slovenskej republiky v atletike, kde chlapci ako družstvo obsadili 2. miesto a dievčatá 4. Je to skvelé umiestnenie! K tomu si jednotlivci priniesli rad medailí. Naj.... žiakom školy vo vedomostných súťažiach sa stal deviatak Matej Kovalík - vyhrával predmetové olympiády rad radom. Naj...  žiačkou školy v športových súťažiach sa stala ôsmačka Miška Salayová, ktorá je majsterkou Slovenska v behu na 800 metrov. Všetkým šikovným a športuchtivých hlavičkám blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom školskom roku. ĎAKUJEME!!!

          • Výnimočné zážitky

          • Počuť a vidieť poslancov pri práci sa včera podarilo žiakom 3.A a 4.C triedy v Národnej rade SR. Bratislavským hradom a obdobím Keltov ich sprevádzal šikovný sprievodca, ktorý žiakom porozprával, ako sa u nás žilo v tom období.

          • MAJSTROVSTVÁ SR MLADÝCH ZÁCHRANÁROV CIVILNEJ OCHRANY

          • Fotoreportáž z dejiska šampionátu najlepších družstiev Slovenska v oblasti civilnej ochrany

            Júlia Pullmannová, Simona Štorová, Matej Kovalík a Matúš Klas reprezentovali našu školu, mesto, okres i kraj na Majstrovstvách Slovenskej republiky mladých záchranárov civilnej ochrany. V minulom školskom roku 2017/2018, v identickom zložení vybojovali 5. miesto, v tom aktuálnom im, v konkurencii 28 najlepších družstiev republiky, patrí 12. priečka. Srdečne blahoželáme!

            Autor fotografií: Miroslav Slezák a Sekcia krízového riadenia MV SR

          • Pobyt v zahraničí

          • V nedeľu odcestovali naše dve žiačky Kristínka Ácsová a Sisi Pullmannová s pani učiteľkou Biesikovou na týždňový pobyt do poľského mesta Źnín, ktoré je partnerským mestom Malaciek. Program majú pestrý. Tešíme sa na rozprávanie a dojmy zo zahraničia.

          • Škola v prírode Duchonka

          • Deti 1. stupňa našej školy sa pod vedením p. uč. Janky Blažíčkovej, Vierky Jelínkovej a vychovávateľky Vierky Cabadajovej zúčastnili školy v prírode v Duchonke. Strávili tuam týždeň plný zážitkov s animačným programom ,,Záchrana planéty Zem“. V penzióne deti privítali animátori, ktorí sa im počas celého pobytu venovali spolu s pani učiteľkami. Každý deň sa kúpali v bazéne, súťažili, plávali, hrali sa a učili. Samozrejme, že vo vode nestrávili celý deň. V okolí Duchonky je prekrásna príroda a tá lákala na potulky. Nezabudli si pochutnať na opekaných špekáčikoch a pohrať sa na ihrisku, ktoré bolo súčasťou areálu.

            Škola v prírode bola skvelá. Vládla tam veselá nálada. Odniesli si veľa pekných zážitkov a spomienok.

          • Škola v prírode v Novej Lehote

          • Do galérie Škola v prírode v Novej Lehote boli pridané fotografie.

            V dňoch 17.6. - 21.6. si žiaci 3. a 4. ročníka s pani učiteľkami Ježkovou, Pikálkovou a Pevnou užili okrem slnka a jedného poriadneho lejaku aj veľa zábavy. Televízny štáb im dovolil sledovať natáčanie seriálu Horná Dolná. Herci boli milí a ochotne sa so žiakmi vyfotografovali. Celý týždeň sa niesol v duchu tohto seriálu. Športové súťaže - beh farára Janka, kto opraví defekt na Rapidečke a tiež vedomostný kvíz starostu Frlajsa. Okrem toho si pozreli ZOO Modrovú a vystúpili na zrúcaninu hradu Temanín, naštívili Podolie - park miniatúr a Beckov.

            Veríme, že si žiaci užili a domov si priniesli okrem mokrých vecí aj množstvo zážitkov.

          • KRAJSKÉ KOLO SÚŤAŽE HĽADÁME NOVÝCH OLYMPIONIKOV

          • Karen Grígelová dvakrát na stupňoch víťazov a postupuje do celoslovenského kola!

            V piatok 7. júna sa na atletickej dráhe ZŠ Záhorácka v Malackách uskutočnilo Krajské kolo súťaže Hľadáme nových olympionikov 2019, ktorú pre deti s ročníkom nar. 2006 a mladšie, v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlasuje Slovenský atletický zväz.

            Podujatie, ktoré je prostredníctvom behu zamerané na vyhľadávanie talentov s predpokladmi na rýchlostné a vytrvalostné schopnosti, prebieha realizáciou školských a krajských kôl, z ktorých tí najrýchlejší postupujú do celoslovenského finále.

            V Malackách vo všetkých kategóriách dominovali žiaci z bratislavských škôl. V behu na 60 m zvíťazili Ema Bendová (8,35 sek., SZŠ Česká, Bratislava) a Adam Lelkes (8,64 sek., ZŠ Sokolíkova, Bratislava), v behu na 600 m Viktória Trgová (1:48,54 min., SŠ sv. Vincenta de Paul Bratislava) a víťazné double korunoval triumfom v behu na 1000 m opäť Adam Lelkes (3:12,51 min., ZŠ Sokolíkova).

            O postup do republikového finále súťaže sa úspešne snažili aj žiaci a žiačky našej školy. Najviac sa darilo Karen Grígelovej (VI. B), ktorá vybojovala striebornú medailu v behu na 600 m (1:57,18 min.) a bronzovú v behu na 60 m (8,82 sek.).

            Kvalitné výkony predviedli aj Silvia Pullmannová (VI. B) a Eric Houndjo (VII. B) v behu na 60 m, ktorí vo svojich kategóriách zhodne zaznamenali 4. najrýchlejší výkon a tesne zaostali za stupňami víťazov.

            V behu na 60 m chlapcov nás reprezentoval aj Mateja Širka (VII. B), ktorý dosiahol 7. najrýchlejší čas a v behu na 600 m dievčat finišovala Laura Sedláková (VI. B) na 5. mieste.

            V súťaži škôl, v ktorej sa hodnotilo redukované poradie v behu žiačok na 600 m a žiakov na 1000 m, sa najviac radovali žiaci ZŠ Kupeckého Pezinok, družstvo ZŠ Záhorácka Malacky obsadila tretiu priečku.

            Vecné ceny a diplomy najúspešnejším pretekárom odovzdávala trénerka, aktuálne najrýchlejšieho Slováka a Európana v najkratšom šprinte „pod strechou“, Jána Volka, Naďa Bendová (Naša atletika Bratislava).

            Našim žiakom k dosiahnutým výsledkom srdečne blahoželáme!

             

            Z výsledkov:

            60 m – dievčatá

            1. Ema Bendová (SZŠ Česká, Bratislava) – 8,35 sek.

            2. Viktória Trgová (SŠ sv. Vincenta de Paul, Bratislava) – 8,78 sek.

            3. Karen Grígelová (ZŠ Záhorácka, Malacky) – 8,82 sek.

            4. Silvia Pullmannová (ZŠ Záhorácka, Malacky) – 8,97 sek.

             

            60 m – chlapci

            1. Adam Lelkeš (ZŠ Sokolíkova, Bratislava) – 8,64 sek.

            2. Martin Petrakovič (SŠ Tilgnerova, Bratislava) – 8,69 sek.

            3. Adam Gašpar (ZŠ Dr. Dérera, Malacky) – 8,88 sek.

            4. Eric Houndjo (ZŠ Záhorácka, Malacky) – 8,90 sek.

            ...7. Mateja Širka (ZŠ Záhorácka, Malacky) – 9,12 sek.

             

            600 m – dievčatá

            1. Viktória Trgová (SŠ sv. Vincenta de Paul, Bratislava) – 1:48,54 min.

            2. Karen Grígelová (ZŠ Záhorácka, Malacky) – 1:57,18 min.

            3. Hana Zálesňáková (ZŠ Albína Brunovského, Zohor) – 1:58,30 min.

            ...5. Laura Sedláková (ZŠ Záhorácka, Malacky) – 2:04,56 min.

             

            1000 m – chlapci

            1. Adam Lelkes (ZŠ Sokolíkova, Bratislava) – 3:12,51 min.

            2. Matej Knapčok (ZŠ Kupeckého, Pezinok) – 3:29,05 min.

            3. Juraj Kratochvíl (ZŠ Sokolíkova, Bratislava) – 3:31,83 min.

            ...6. Eric Houndjo (ZŠ Záhorácka, Malacky) – 3:46,67 min.

             

            Súťaž družstiev

            1. ZŠ Kupeckého, Pezinok – 6  (4 + 2)

            2. ZŠ Sokolíkova, Bratislava – 7  (6 + 1)

            3. ZŠ Záhorácka, Malacky – 7  (2 + 5)

            4. ZŠ s MŠ 1. mája, Báhoň – 8 (5 + 3)

            5. SŠ Tilgnerova, Bratislava – 12 (8 + 4)

            6. SZŠ Česká, Bratislava – 15 (7 + 8)

            7. ZŠ Komenského, Modra – 16 (10 + 6)

            8. ZŠ Dr. Dérera, Malacky – 16 (9 + 7)

             

            PaedDr. Petr Filip

          • Výlet do Smoleníc

          • Dňa 20.6. sa triedy 5.A a 8.A zúčastnili školského výletu do Smoleníc, kde si pozreli Smolenický zámok. Pani sprievodkyňa žiakom porozprávala o histórii zámku, o jeho majiteľoch, ale aj o súčasnom využití zámku. Na záver prehliadky žiaci prešli 99 schodov a dostali sa do veže, kde bol nádherný výhľad na celé okolie :)

          • MLADÝ ZÁCHRANÁR CIVILNEJ OCHRANY

          • Blahoželáme žiakom našej školy k 12. miestu na Majstrovstvách Slovenskej republiky!

            V termíne 12. - 14. júna sa v areáli Sninských rybníkov (okres Snina) uskutočnili Majstrovstvá SR mladých záchranárov civilnej ochrany.

            Na podujatie sa na základe víťazstva v krajskom kole súťaže kvalifikovalo aj družstvo žiakov ZŠ Záhorácka Malacky, v zložení: Matúš Klas (VIII. B), Matej Kovalík, Júlia Pullmannová a Simona Štorová (všetci IX. C).

            V rovnakom zložení sa naše družstvo predstavilo aj na Majstrovstvách SR Mladých záchranárov v Senci, kde v školskom roku 2017/2018 vybojovalo krásne 5. miesto.

            Naši žiaci si veľmi priali zopakovať výkon na úrovni výsledku z minulého školského roka a príprave na záverečnú fázu súťaže venovali množstvo svojho voľného času.

            Aj preto v súťaži preukázali 100%-né vedomosti a praktické zručnosti, v teoretických testoch z oblasti civilnej ochrany, dopravnej výchovy, protipožiarnej prípravy a zdravotnej prípravy, z civilnej ochrany (použitie ochrannej masky, improvizované prostriedky individuálnej ochrany, evakuačná batožina, rozoznávanie varovných signálov a protipožiarnej prípravy (hasenie malých požiarov, určenie správneho hasiaceho prístroja).

            V rámci zdravotníckej prípravy zvládli bezchybne aj volanie na tiesňovú linku 112, z vyžrebovanej situácie poskytnutia prvej pomoci, kedy mali vykonať kardiopulmonálnu resuscitáciu, stratili iba jediný bod.

            V streľbe zo vzduchovej pušky trafili 7 z 12-tich možných terčov a dosiahli 14 z 24 možných bodov.

            Na stanovišti pohyb a pobyt v prírode, s pomocou buzoly presne určili azimut, správne odmerali určenú vzdialenosť na mape z bodu A do bodu B, vedeli určiť svetové strany v prírode bez využitia kompasu, ale, žiaľ, neodhadli presne vzdialenosť k stanovenému pevnému bodu, tzv. šírkovou metódou, pričom tolerancia bola 5 m. "Boli ste veľmi blízko, ale nie ste v predpísanej tolerancii...", znel verdikt rozhodcov.

            Súťaž bola veľmi vyrovnaná a aj preto so ziskom 569 z 590 možných bodov, obsadilo kvarteto ZŠ Záhorácka, v konkurencii 28 najlepších družstiev Slovenska, 12. miesto.

            O výsledku nášho družstva rozhodol, tak ako v minulom školskom roku, odhad vzdialenosti, kde bolo možné získať 0 alebo 10 bodov. V prípade úspešného splnenia tejto disciplíny, z toho pre náš tím mohlo byť, v uplynulom a aj aktuálnom ročníku súťaže, umiestnenie na stupni víťazov.

            Napriek tomu našim žiakom k dosiahnutému umiestneniu blahoželáme, nebolo jednoduché v tejto zmysluplnej a prestížnej súťaži, podporovanej Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky, uspieť na okresnej i krajskej úrovni a naviac so cťou bojovať o najvyššie priečky aj v celoslovenskom kole súťaže.

            Taktiež ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na ich príprave, alebo v súvislosti s ich účasťou na súťaž akokoľvek pomohli.

          • Prvýkrát sami bez rodičov - prváci v ŠvP

          •      V dňoch 10.6. až 14.6. 2019 sa žiaci z prvého ročníka a traja „ veľkáči“ zo 4.B spolu s  p. uč. Martiniakovou, p. uč. Pancákovou, zástupkyňou  rodičov p. Žilavou a zdravotníčkou p. Zámečníkovou vybrali do rozprávkového prostredia pri  Bojniciach do Hotela  Hlboké. Každý deň mali bohatý program:

            • Múzeum praveku – s výkladom a aktivitami;
            • Prehliadka ZOO;
            • Vyhliadková veža Čajka v oblakoch;
            • Prehliadka Bojnického zámka spolu s rozprávkou  Čarodejník z krajiny OZ .

             

                 Či sa nám to vydarilo a ako sme sa mali v týchto horúčavách si môžete pozrieť na fotografiách. Deti boli veselé, celý týždeň prežili bez modernej techniky, obklopené prírodou.  Spoznali okolie Bojníc v podobe vychádzok po lesoch. Myslím, že si školu v prírode dobre užili. Pancáková Vlasta.  

            Do galérie Prvýkrát sami bez rodičov - prváci v ŠvP boli pridané fotografie.

          • Starší učia mladších

          • Naši rovesnícki mediátori učili mladších. Statočne sa popasovali s lektorskou činnosťou. Aktivity si dôkladne premysleli a pripravili. Veď si pozrite fotografie.

          • Šiestaci na výlete vo Vysokých Tatrách

          • V uplynulých dňoch strávili naši žiaci zo 6.B triedy  niekoľko skvelých dní v krásnom prostredí Vysokých Tatier. Absolvovali túry na Popradské pleso, Štrbské pleso a na Sliezsky dom pri Velickom plese, priamo pod Gerlachovským štítom. Počas cesty skúšali svoju vytrvalosť a pevnú vôľu na vysokohorských turistických chodníkoch. Tešili sa z úspešného výstupu na každé cieľové miesto a po celé dni mali možnosť obdivovať tatranskú prírodu a dýchať čistý horský vzduch. Popri skvelom ubytovaní a dobrom jedle strávili veľa spoločných chvíľ a nazbierali mnoho nezabudnuteľných zážitkov. Už teraz plánujú, kam pôjdu o rok. :) 

            Zuzana Vozárová

          • ELT Forum

          • Aj učiteľ sa musí učiť, rozširovať svoje obzory a oboznamovať sa s najnovšími trendmi vo svojom obore. 

            7. - 8. júna 2019 sa v Bratislave uskutočnilo ELT Forum  - medzinárodná konferencia učiteľov anglického jazyka. Už po desiatykrát sa ho zúčastnila i naša pani učiteľka Mgr. Biesiková.

            "Boli to vskutku dva dni plné inšpirácie, nových podnetov a stretnutí. Na takýchto fórach získava človek trocha iný pohľad na svoju prácu, môže si upevniť svoje odborné poznatky, no získa i najnovší prehľad o novinkách na trhu s jazykovými učebnicami a pomôckami. Vydavateľstvá a iné organizácie zaoberajúce sa jazykovým vzdelávaním ponúkajú spoluprácu, vďaka ktorej sme schopní realizovať také projekty ako napríklad jazykový pobyt, účasť na jazykových súťažiach, ale i dobrú cenu pracovných zošitov a učebníc. ELT Forum mi znovu dalo energiu na prípravu ďalšieho školského roka."

          • MLADÝ ZÁCHRANÁR CIVILNEJ OCHRANY

          • Žiaci ZŠ Záhorácka zvíťazili v Krajskom kole a postúpili na Majstrovstvá SR!

            V stredu 22. mája sa v areáli Zámockého parku v Malackách uskutočnilo Krajské kolo súťaže "Mladý záchranár civilnej ochrany".

            Účasť v súťaži si na základe 2. miesta z Okresného kola vybojovalo aj družstvo žiakov ZŠ Záhorácka v zložení: Júlia Pullmannová, Simona Štorová, Matej Kovalík (všetci IX. C) a Matúš Klas (VIII. B).

            V konkurencii 12-tich najúspešnejších družstiev bratislavského kraja, zvládli všetky súťažné disciplíny, v nepriaznivých, klimatických podmienkach, najlepšie práve žiaci našej školy! Zo všetkých zúčastnených družstiev dosiahli najviac, 576 bodov, stali sa víťazmi Krajského kola a vybojovali si postup na Majstrovstvá SR súťaže "Mladý záchranár civilnej ochrany", ktoré sa uskutočnia v termíne 12. - 14. júna v areáli Sninských rybníkov (okres Snina).

            Po roku tak opäť nebudú chýbať medzi najlepšími družstvami Slovenska. Pripomeňme si, že v školskom roku 2017/2018 dosiahli naši žiaci v celoslovenskom kole súťaže, ktoré sa konalo na Seneckých jazerách v Senci, z pomedzi 27 zúčastnených družstiev, výborné 5. miesto!

            Našim žiakom k dosiahnutému úspechu blahoželáme a budeme im držať palce na Majstrovstvách SR!

            Krajské kolo súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany 2019 - príspevok v mestských médiách

            PaedDr. Petr Filip