• Alchymistická chémia

          • V stredu 20.12.2017 sa zúčastnili žiaci 8. a 9. ročníkov laboratórnych cvičení z chémie s názvom Alchymistická chémia. Cvičenia sa uskutočnili v SOŠ chemickej v Bratislave. Žiaci si najprv vyskúšali jednotlivé pokusy, potom ich prezentovali. Účastníci získali zručnosti v anorganickej chémii a predstavu fungovania chemického laboratória. Sprevádzala ich pani Ing. Smolinská.

          • Naše vianočné vystúpenie v meste

          • Dňa 20.12. v stredu naša škola vystupovala na vianočných trhoch v meste. So svojimi piesňami vystúpilo Spievankovo pod vedením p. ZRŠ PaedDr. K. Písečnej. Svojimi piesňami spríjemnili vianočnú náladu a ich krásny spev sa niesol celým mestom. Okrem zboru dostali sólo priestor i naše úžasné speváčky - Monika zo 7. A, Eli z 5. B a naša najmenšia speváčka Tamarka z 1.A. Vystúpenie našej školy ukončili šikovné deti z oddelenia p. vych. Cabadajovej krásnym tancom. Ďakujeme Vám všetkým za krásnu reprezentáciu školy.

          • Vianočné trhy

          • Do galérie Vianočné trhy boli pridané fotografie.

            V pondelok 18.12.2017 sa v našej škole tradične konali vianočné trhy. Predvianočný čas nám spríjemnili žiaci bohatým kultúrnym programom. Srdečne ďakujeme pani učiteľkách za prípravu. Skvelý výkon podal aj náš bývalý žiak Dominik Sipos so svojou sestrou Barborkou. Na profesionálnej úrovni zatancovali tance cha-cha, jive a salsa. Veľmi pekne ďakujeme!

            V stánkoch deti ponúkali množstvo vlastnoručne vyrobených výrobkov, ktoré sú dôkazom detskej šikovnosti. Taktiež srdečne ďakujeme rodičom, ktorí prispeli výrobkami. Výťažok z trhov bude použitý na zakúpenie pomôcok.   

            Prajeme Vám príjemné sviatočné chvíle so svojimi najbližšími!

          • Technika v 7.B vianočne

          • Do galérie Technika vianočne boli pridané fotografie.

            Keďže sa blížia Vianoce a v našej škole aj tradičné vianočné trhy, rozhodli sme sa využiť technickú výchovu na tvorbu vianočných svietnikov. 15.12. sme sa za zvukov vianočných kolied pustili do práce. Veľmi nám pomohla p. Čermáková z „ Kvetinárstva EVA“, ktorá nás zasvätila do kúzla aranžovania, pomohla radou a drobnými ozdobami spestrila naše výtvory. Srdečne jej za to ďakujeme a dúfame, že príde medzi nás aj o rok. A ako sa nám to podarilo? Nuž, posúďte sami.     

            Žiaci 7.B

          • ŠPORTOVÁ AKADÉMIA MATEJA TÓTHA SA TEŠÍ VEĽKÉMU ZÁUJMU!

          • ZŠ Záhorácka, Malacky je škola s úspešnou športovou tradíciou. Z jej športových tried vyšli viacerí reprezentanti SR najmä v atletike a volejbale a aj preto sme sa rozhodli zapojiť sa do projektu Športovej akadémie Mateja Tótha (ŠAMT).

            Škola sa súčasne prihlásila aj do súťaže „Zapoj sa, behaj a vyhraj Športovú akadémiu M. Tótha powered by O2 pre svoj okres“ a vďaka 67 bežcom, ktorí od začiatku apríla až do konca augusta 2017 pre školu nabehali poctivých 18562,93 km, sa stala najúspešnejšou v rámci bratislavského kraja.

            Na základe víťazstva vo vyššie uvedenej súťaži bol 28. septembra ZŠ Záhorácka v Malackách slávnostne odovzdaný grant O2 za osobnej účasti olympijského víťaza a majstra sveta, Mateja Tótha. Podujatie sa stretlo s veľkou pozornosťou. Túto udalosť si okrem žiakov a zamestnancov školy nenechali ujsť ani zástupcovia mesta, na čele s primátorom, Jurajom Říhom. Po úvodnom predstavení projektu ŠAMT, nešetrili deti otázkami a po autogramiáde a fotení, mal Matej pre veľkým záujem o jeho osobu vôbec problém odísť, aby stihol plánovanú tlačovku v Bratislave.

            Začiatkom októbra boli pre žiakov školy zrealizované ukážkové hodiny ŠAMT, na ktorých si chlapci a dievčatá mohli vyskúšať malú ochutnávku toho, čo ich počas školského roka bude na jednotlivých tréningových jednotkách čakať.

            Už od úvodných hodín bolo zrejmé, že záujem o ŠAMT prevýši očakávania i plánovaný počet 15 až 20 detí. Aj preto sme vytvorili dve oddelenia, ktoré s finančnou podporou O2 aktuálne navštevuje viac ako 30 žiakov školy.

            Tréningový proces prebieha každý utorok a štvrtok v čase 15,30 – 16,30 hod., podľa počasia, na atletickej dráhe alebo vo veľkej a malej telocvični ZŠ Záhorácka. Na rozdiel od bežných krúžkov, tréningy budú prebiehať až do konca júna 2018. Deti majú okrem bežného vybavenia telocvične k dispozícii aj dva sety špeciálne určených športových pomôcok. Tréningy sa uskutočňujú v dvoch skupinách, pod dohľadom kvalifikovaných trénerov ŠAMT, ktorými sú PaedDr. Eva Vargová a PaedDr. Petr Filip. Obsah športovej prípravy je zameraný na rozvoj všetkých pohybových schopností a to najmä prostredníctvom pohybových hier, s rešpektovaním individuálneho vývoja detí a senzitívnych období. Jedinečnou súčasťou jednotlivých hodín je vývojová kineziológia a mentálny tréning.

            Detí, ktoré navštevujú ŠAMT sme sa spýtali ako sa im páčia naše tréningy:

            Alessandro (4. A): „Na tréningy ŠAMT sa veľmi teším! Stihneme urobiť viac ako na hodine telesnej výchovy v škole. Škoda, že tréning ubehne vždy tak rýchlo, ale to je asi preto, že ma to tak baví!“

            Denis (4. A): „Na tréningoch sa mi najviac páčia hry a súťaže! ŠAMT odporúčam aj ostatným chlapcom a dievčatám z našej školy.“

            Rodičom detí, ktoré navštevujú ŠAMT v Malackách sme položili dve otázky:

            1.) Čo bolo hlavným motívom prihlásenia Vášho dieťaťa do ŠAMT?

            2.) Čo očakávate od športovej prípravy v ŠAMT v súvislosti s účasťou Vášho dieťaťa na jednotlivých tréningových jednotkách?

            Júlia: „Hlavným motívom je rozvoj športových zručností mojej dcéry v kolektíve, ktorý pozná. Očakávam, že si nájde cestu k športu a pochopí, že prehry sú na to, aby sa mohla stále zlepšovať.“

            Mária: „Obaja rodičia aktívne športujeme a snažíme sa k tomu viesť aj naše deti. Boli by sme veľmi vďační a tešili sa z toho, keby sa náš syn v niektorom zo športov našiel, bol motivovaný a povzbudzovaný k dosahovaniu športových výsledkov. Športu zdar!“

            Pavol: „Dnešná doba je počítačová a to je fakt... Ale fakt je aj to, že veľa detí sa pri počítači oberá o tie krásne chvíle, ktoré šport prináša. Chcem, aby môj syn bol jeden z tých, čo si v dospelosti povie, že mal krásne detstvo aj vďaka športu a to aj napriek tomu, že by sa z neho nestal profesionálny športovec.“

            Monika: „Moje deti mali na výber, čo by chceli robiť. Nadchlo ich osobné stretnutie s Matejom Tóthom a povedali si, že to skúsia. Sú nadšené a veľmi sa na každú hodinu tešia! Som rada, že sa deti hýbu a škola je im hrou, to znamená aj telesná výchova. Nesedia pri počítači a majú radi pohyb. Žiadne olympijské výkony neočakávame.

            Annamária: „Hlavnou motiváciou prihlásiť našu dcéru do ŠAMT bolo ukázať jej, že šport a pohyb má byť každodennou súčasťou života. Neoddeliteľnou výhodou tohto programu je profesionalita, ktorú do toho dávajú učitelia, preto viem, že dcéra je v dobrých rukách. Profesionál jej ukáže ako sa na šport pozerať, ako robiť správne jednotlivé pohybové činnosti a pomôže jej odbornými radami. Je v dobrom kolektíve, socializuje sa medzi deťmi, naučí sa aké to je súťažiť a čo všetko urobiť pre to, aby človek uspel. Veľmi oceňujem výhodu času tréningov, ktoré aktívne vypĺňajú poobedňajší čas, kým rodičia prídu z práce. Očakávame, že naša dcéra získa radosť zo športu, benefity z pravidelného pohybu a z kolektívnej aktivity. Predpokladáme kvalitne strávený čas v kruhu kamarátov a učiteľov, kde sa bude stále rada a s nadšením vracať. Určite jej pomôžu aj rady pedagógov z hľadiska vhodných aktivít na jej možné budúce smerovanie.“

            Mariana: „Dcéra si ŠAMT vybrala sama, do ničoho sme ju ako rodičia netlačili. Sme radi, že ju šport baví a že ju nemusíme nútiť. Veríme, že v sebe objaví skryté rezervy, naučí sa správnu techniku dýchania a behania. Tiež veríme, že sa naučí trpezlivosti, bojovnosti, čo je to fair play a že keď chcem vyhrať, musím aj veľakrát prehrať, postaviť sa a ísť ďalej, makať na sebe. Chcem, aby pochopila, že ceste k úspechu často predchádza neúspech a že drina prináša svoje ovocie.“

            Ľuba: V dnešnej dobe počítačov je každý pohyb dôležitý . Videla som na ukážkovej hodine ŠAMT, že deti sú trénermi vedené všestranne, rozvíjajú postreh, rýchlosť, šikovnosť... To je presne to, čo sme pre nášho syna hľadali.

            Zdenka: Hlavným motívom pre prihlásenie dcéry do ŠAMT bol jej záujem o šport. Samozrejme aj nás rodičov teší, že si počas ŠKD zvyšuje svoju fyzickú zdatnosť, nakoľko v týždni nemáme toľko času venovať sa spoločne pohybu. Od športovej prípravy v ŠAMT očakávame zvýšenie kondície a motiváciu ďalej športovať.

            Anna: „Hlavne kvôli pohybu, aby sa naučil plniť pokyny trénerov a hýbal sa v kolektíve. Taktiež by sme sa chceli dozvedieť, na aký šport by sa mal neskôr zamerať.“

            Na záver sme vyspovedali pani trénerku PaedDr. Evu Vargovú:

            V čom je športová príprava v ŠAMT originálna?

            „Jedinečná je v tom, že využíva prvky vývojovej kineziológie a detskej psychológie. Tréningy vychádzajú z prirodzenosti, základných poznatkov z anatómie, fyziológie a psychológie vybranej skupiny detí.“

            Čo sa môžu deti počas športovej prípravy v ŠAMT naučiť?

            „Našim primárnym cieľom je pritiahnuť deti k pohybu, k tomu čo je pre nich v tomto veku prirodzené. Prostredníctvom hier a súťaží budú postupne rozvíjať jednotlivé pohybové schopnosti ako sú rýchlosť, koordinácia, sila a vytrvalosť. Obsahom tréningov sú aj základy loptových športov, kĺbová pohyblivosť a gymnastika. Na tréningových jednotkách sa deti učia základným pravidlám a organizácii, rozvíjajú svoju koncentráciu, sebaovládanie a férové správanie. Deti si prostredníctvom športovej prípravy v ŠAMT budú môcť vo svojej ďalšej perspektíve ľahšie vybrať šport alebo športovú disciplínu, ktorá ich zaujala a budú v nej rýchlejšie napredovať.

            PaedDr. Petr Filip

          • Imatrikulácia prvákov

          • V piatok 1.12.2017 sa prváci stali riadnymi členmi našej školy. Zložením slávnostného sľubu spečatili, že na hodinách budú dávať pozor, riadne sa budú pripravovať, písmenká a čísla úhľadne napíšu perom a naklonia ich vždy správnym smerom. Pozrite si foto zo slávnosti ;) .